Likdoorns
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn kan ontstaan door slecht passende en/of te strakke schoenen, afwijkende stand van de voeten en/of tenen, hoge hakken of overgewicht. Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek. Deze zit vaak op of tussen de tenen. Als de druk op een plek op de voet te groot wordt kan er een likdoorn ontstaan. Dat is een plek waar het eelt heel dik wordt en naar binnen groeit. De kern van de likdoorn bereikt de diepere en meer gevoelige lagen van de huid enn dat kan een likdoorn pijnlijk maken. Likdoorns komen vaker voor bij ouderen, mensen met diabetes en heel actieve sporters.
Vaak worden likdoorns en wratten door elkaar gehaald. Een likdoorn is een rond eelt plekje van meestal maar een paar millimeters groot en heeft een duidelijk en hard middelpunt. De kleur van een likdoorn is vaak wit, grijs, geel of bruin. De kleur van de likdoorn verschilt per huidtype. Verder heeft een likdoorn soms een zwart puntje. Dit zwarte puntje is de naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een punt. De punt richt zicht op de gevoelige huid, wat dus de pijn veroorzaakt. Het grote verschil tussen een likdoorn en een wrat zit in de zwarte puntjes. Bij een wrat zijn er kleine, zwarte puntjes in de kern te zien en deze zijn bij een likdoorn niet aanwezig.
Harde likdoorn
Weke likdoorn
Wrat
Adviezen behandeling likdoorn
- Bezoek elke 6-8 weken een pedicure en laat uw voeten behandelen.
- Wisselijk dagelijks uw schoeisel (Let erop dat de schoenen niet te klein en/of te strak zijn en vermijd hoge hakken)
- Neem regelmatig een warm voetenbad met soda. Dit zorgt ervoor dat de huid op uw voeten zachter wordt en het eelt makkelijker te verwijderen is.